• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
                                             

Cpap Tedavisi nedir?

Belirli bir düzeyde obstruktif uyku hastalığı olan ve operasyonun yetersiz olacağı hastalarda hava yolunun gece sürekli açık kalmasını sağlamak için CPAP cihazı kullanılmalıdır.

CPAP ( Continous Positive Airway Pressure ) cihazı havayı doktorunuz tarafından belirlenen basınçla burun maskesi aracılığıyla hava yoluna ileterek, kasların gece boyunca çökmesi engeller. Hava yolunun açık kalmasının sonucunda oksijen düşmeleri engellenmiş olacaktır.

Üst solunum yollarındaki daralmanın bu bölgedeki kas tonusunun azalması ile başladığı, nefes alma esnasında oluşan intraluminal 8 lümen- kanal içi ) negatif basınç ile hava yolu duvarlarının içe doğru çekilmesinin kolaylaştığı ve böylece hava akımı direncinin ilerleyici olarak artmasıyla bu bölgede bir kapanmanın olduğu anlaşıldıktan sonra bu daralmayı ortadan kaldırabilecek alternatif tedavi yöntemleri araştırılmıştır. Üst solunum yollarına uygulanacak sürekli pozitif bir basıncın bu kapanmayı ortadan kaldırabileceği düşüncesiyle Sullivan ve arkadaşları, buruna takılan bir maske aracılığıyla nazal ( burun ) yoldan Üst Solunum Yoluna sürekli pozitif basınç vererek farenks duvarındaki bu kapanmayı ve dolayısıyla apneyi engellemeyi hedeflemişlerdir. Bu düşüncenin başarıyla uygulanması sonucunda 1981 yılından itibaren CPAP (Sürekli pozitif hava yolu basıncı) hastalarda kullanılmaya başlanmıştır.

CPAP CİHAZININ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

CPAP portatif bir cihazdır ve yüksek devirli bir jeneratör içerir. Bu jeneratör sayesinde sıkıştırılmış haldeki oda havası pompalanarak hava akımı oluşturulur. Bir çeşit körük sistemi oluşturan CPAP cihazı düşük dirençli bir hortum ve hortumun ucundaki maske aracılığıyla hastanın üst solunum yollarına sürekli pozitif basınçlı hava verir . Bu basınç 2-20 cm H2O arasında değişecek şekilde ayarlanabilir ve dakikada 20 – 60 lt akım verebilir. Tüm bir solunum siklusu boyunca basıncı sabit tutmak için alet, soluk verme sırasında basınç arttığı ölçüde akımı azaltır, nefes alma sırasında basınç düştüğü ölçüde akımı artırır böylece üst solunum yollarında sürekli sabit basınç sağlanmış olur. Maskenin burun çevresine, hava kaçağına izin vermeyecek ama hastanın konforunu da bozmayacak şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bir çok gelişmiş CPAP ‘ cihazları genellikle nemlendirici veya O2 ilavesine olanak tanıyan düzenekler içerir.

CPAP tedavisi sırasında gerek maske kenarlarından gerekse hastanın ağzını açmasından kaynaklanan hava kaçağı söz konusu olabilir. Hava kaçağı hem gerekli CPAP basıncının yetersiz kalmasına hem de hastanın konforunun bozulmasına yol açar. Uygun boyutta maske seçimi ve maskenin burun çevresine gerektiği gibi yerleştirilmesi ile kaçak engellenir. Hastanın ağzını açması ise ya gereksiz yere verilen fazla yüksek basınca, ya da çene kaslarının hipotonisi nedeniyle uyku sırasındaki istemsiz açılmaya bağlıdır. Eğer çene kaslarının hipotonisi nedeniyle oluyorsa, ağzı kapalı tutmaya yarayan çenelik denen kumaş bantlarla çene sabit tutulabilir. Ağız açıklığı önlenemiyorsa ağız ve burnu birlikte kaplayan yüz maskesi kullanılabilir. Burun ve yüz maskesine uyum gösteremeyen klostrofobik hastalarda sadece burun deliklerine yerleşen ve burun üzerinde hacim oluşturmayan “nasal prongs” ya da “nasal pillows” denen maske tipleri kullanılabilir.

- CPAP ( Continuous Positive Airway Pressure – Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı) ve BİPAP ( Bi-level Positive Airway Pressure- İki Dereceli Pozitif Havayolu Basıncı )

Her iki cihazda OSA(tıkayıcı uyku apnesi) tedavisinde kullanılmaktadır. Hangi cihazı kullanacağınız polisomnografi (PSG) testi sonrasında doktorunuz tarafından belirlenir ve laboratuvarda bir gece uygulama yapılarak kullanacağınız basınç ayarlanır.

OSA Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

* Yüksek kan basıncı
* Kalp hastalıkları
* Kalp krizi
* İnme
* Yorgunluğa ve uykusuzluğa bağlı iş kazaları
* Yaşam kalitesinde azalma

riskleri artar.

CPAP-BİPAP OSA’yı Nasıl Tedavi Eder ?

Bu cihazlar pozitif hava basıncını burun maskesi yardımıyla vererek gece boyunca soluk yolunun açık kalmasını sağlarlar.

CPAP-BİPAP Cihazı İle;

* Uykuda solunum normale döner ve horlama durur
* Kandaki oksijen seviyesi normale döner
* Rahat bir uyku geri gelir
* Yaşam kalitesi artar
* Kalp hastalıkları ve yüksek kan basıncı riski azalır

Gündüz aşırı uyku halinin de CPAP tedavisiyle düzeldiği, dikkat ve algılama fonksiyonlarının normale döndüğü gösterilmiştir. OSAS trafik kazalarının önemli bir nedenidir. OSAS hastalarının sürüş kabiliyetlerinde azalma olduğu gösterilmiştir. CPAP tedavisi, bu hastaların sürüş yeteneklerinin normale dönmesinde etkin olmuştur.